سد چرگر

مشخصات سد چرگر ، به نقل از شرکت مدیریت منابع آب ایران ، معاونت طرح و توسعه
موقعیت :
     استان زنجان ، شهرستان ابهر ، بخش صائین قلعه ، روستای چرگر
اهداف :
     تامین آب کشاورزی . آب قابل تنظیم سالانه : چهار میلیون متر مکعب
هیدرولوژی :
     حوضچه اصلی : مرکزی
    حوضچه فرعی : دریاچه نمک
     نام رودخانه : قاشقچی چای منتهی به ابهر رود
مشخصات سد :
     نوع سد : خاکی غیر همگن
     طول تارج : دویست و نود متر
     ارتفاع از پی : سی و سه متر و هشتاد سانتیمتر
     ارتفاع از بستر : سی و یک متر
     حجم بدنه سد : دویست و ده هزار متر مکعب
     حجم مخزن در حالت نرمال : یک میلیون و ششصد و سی هزار متر مکعب
     حجم مفید : یک میلیون و چهارصد و سی هزار متر مکعب
پیشرفت فیزیکی :
     کد مرحله : در دست بهره برداری
     سال شروع ساخت : 1373
     سال پایان ساخت : 1375
عوامل طرح :
     دستگاه اجرایی : جهاد کشاورزی
     مشاور : منابع آب و خاک
     پیمانکار : آب و خاک
سطح زیر کشت :
     ششصد هکتار
لینک سایت :
http://daminfo.wrm.ir/fa/pageviewreport/47
 
با مطالعه مشخصات بالا ، اینک می خواهیم مروری بر تاریخچه استفاده از سد چرگر داشته باشیم . از سال 1386 تا پایان سال 1392 یعنی به مدت 17 سال ، سالیانه میلیون ها متر مکعب آب ، توسط چند نفر کشاورز جزء استفاده شده است . یا به عبارت بهتر ، هدر رفته است . سد چرگر سرمایه ملی است . سرمایه ای که سهم تک تک چرگری هاست . نه مال چند نفر کشاورز جزء . آب امروزه حکم طلا را پیدا کرده است . پس باید مواظب قطره قطره آن باشیم . سد چرگر می تواند تا ششصد هکتار از اراضی دیمی چرگر را به زمین های آبی تبدیل نماید . این یعنی ارزش افزوده فوق العاده .
با توجه به فشار بسیار زیاد آب سد چرگر ، می توان آب آن را ، از طریق لوله کشی به دورترین نقطه از سد ، یعنی مزارع زرین گل نیز انتقال داد .
اخیرا جهاد کشاورزی زنجان پیگیر مدیریت آب سد چرگر شده است . اعضای شورای اسلامی چرگر و دهیاری چرگر نیز طی جلسه عمومی روز پنجشنبه ، مورخه 18 دی 1393 خواسته ی جهاد کشاورزی زنجان ، را به اطلاع عموم ساکنین چرگر رسانیدند . در این جلسه ، آقای ابراهیم مقدم عضو شورای اسلامی چرگر و آقای مصطفی مقدم دهیار چرگر و آقای مهندس قربانعلی مقدم مدیر عامل سایت چرگر و مدیر طرح توسعه و آبادانی چرگر ، هریک به اهمیت مدیریت آب سد چرگر پرداختند . مهندس قربانعلی مقدم سد چرگر را یک نعمت بزرگ الهی و از حمایت های خوب دولت جمهوری اسلامی ایران بر شمردند . و صاحب اصلی این سرمایه بزرگ ملی را ، تک تک چرگری ها از کودک تا پیر با جنسیت مرد و زن دانستند . ایشان گفتند در گذشته اراضی مرحوم مصطفی خان مقدم میرشکاری ، به طور ناعادلانه بین مردم چرگر تقسیم شده است و این بار مردم چرگر باید حواسشان کاملا جمع باشد تا در تقسیم آب سد چرگر ، گرفتار چنین اشتباهات بزرگی نشوند .
طی این نشست عمومی ، مقرر گردید : شرکت تعاونی چند منظوره ، با حضور همه مردم چرگر به عنوان اعضا و سهامداران شرکت ، به زودی تشکیل گردد . فعالیت این شرکت در زمینه مدیریت آب سد چرگر ، ایجاد کشاورزی مدرن ، حفاظت از آب های زیر زمینی و چشمه ها ، ایجاد اشتغال و سایر فعالیت های مجاز درآمدزا ، خواهد بود . 
   1393/11/4

نوشته های اخیر

دسته بندی ها